Slovinsko | Nejznámější jeskyně Postojna, Den 1

Naše týdenní dobrodružství skrz Slovinsko až do Chorvatska.
Ráno kolem 6 hodiny jsme dorazili na parkoviště před hotelem Jama. Do hotelu jsme šli udělat hygienu. Po vrácení do autobusu jsme dostali menší instrukce a šlo se k jeskyni. Před jeskyni jsme dorazili po 8 hodině. A měli jsme čas si vše prohlídnout a sdílet svoje očekávání. Informace o lístcích ze.

V 9 hodin se konečně začalo něco dělat. Dostali jsme lístek a zařazení do anglicky hovořící skupinky. Prošli jsme kontrolou a tunelem, kde nás čekal „vláček“ na který jsme se nalodili, chvíli jsme čekali až se nalodí i ostatní a jelo se. Jeli jsme přes celou jeskyni, možná i 10 minut. Všude kolem krápníky, nízké stropy, pozor na hlavu. Poté jsme dorazili do obrovského prostoru. Jeskyně jsou dlouhé pes 20 km, a z toho něco kolem 5 km otevřeno pro veřejnost. Jsou to tedy nejdelší turisticky přístupné jeskyně na světě.
Jeskyně byly vytvořené podzemní říčkou Pivka. Podle nápisu na stěně se první návštěva uskutečnila již roku 1213. Jeskyně byly poprvé popsány v 17. století Janezem Vajkardem Valvasorem. Roku 1819 byly jeskyně otevřeny pro veřejnost. Poté byl v jeskyni zprovozněn vlak a byla osvícena elektřinou jako druhou jeskyni na světě. Do jeskyně přijížděl i císař František I. a se svou ženou Sissi, si tuto jeskyni velmi oblíbili. Teplota se v podzemí pohybuje mezi 8 až 10 stupni Celsia, takže během léta je to krásné svlažení.
Na konci naší prohlídky jsme se dozvěděli, že jeskyně jsou domovem endemického obojživelníka zvaného macarát jeskynní. Kterého jsme mohli několikrát vidět ve velkém akváriu. Dožívají se až 100 let a až 7 let vydrží bez potravy. Jsou to úžasní živočichové, mají vyvinuté střední ucho, mají plíce i žábry.
Po naší prohlídce jsme se opět nalodili na vláček a opět jsme vyrazili k východu. Mohli jsme ještě obdivovat jeskyni a její krásy.

Celá prohlídka nám trvala 2 hodiny. A myslím, že to bylo optimální. Tím ale naše dobrodružství nekončí. Ještě nás čekala cesta do Chorvatska na ostrov Rab.

1 komentář :

  1. ó, ja jaskyne rada a táto vyzerá nádherne! :).

    <a href="http://theworldbykejmy.blogspot.com/>KEJMY</a> ♥.

    OdpovědětVymazat

Můj instagram

Copyright © I am Suzi. Made with by OddThemes